31 Temmuz 2012 Salı

Tahakküm Hallere Aittir

Acaba marifete ulaşan insan bütün makamların sahibi midir, değil midir? Doğru olan, onun şartının (bütün makamlara) tahakküm olmadığıdır. Bununla birlikte kişi, verdikleri hallere ve alemdeki tasarruflara göre, bütün makamlara sahip olabilir. Onun şartı bilmektir.

Hüküm sahibi olmak isterse hale iner, çünkü tahakküm hallere aittir. Hallere inmek, inmenin makama etki etmediğini bilince söz konusu olabilir. Bu nedenle ancak ilahi bir emirle hale inebilir. Tasavvuf yolundaki
gerçek bir şeyhten bu makam sahibinin bütün makamları elde ettiğini dediğini duyarsan, burada hali değil bilgiyi kastetmiştir. Bazen hali de verebilir, fakat bu şart değildir. Şart olduğunu söyleyen insan, Allah
yolu hakkında olduğu gibi nebilerin ve velilerin büyüklerinin halleri hakkında bilgisi olmayan bir iddiacıdır ve söylediği ona iade edilir.
Çünkü kamil, dünyada makamda yükselirken halde eksilir. Ahirette ise böyle değildir. Müşahede 'başka'yı görmeyi engellediği gibi makam da halleri kaldırır, çünkü sübut, yok olmanın zıddıdır.

Muhyiddin ibn Arabi (K.S.)

Hiç yorum yok: